Dosmakowanie potrawy jest trudnym zadaniem, wystarczy tylko odrobina przypraw żeby podkreślić smak danej potrawy. Niestety nie zawsze więcej oznacza lepiej. Umiejętne korzystanie z ziół i różnego rodzaju przypraw jest sztuką którą nie każdy potrafi opanować. Korzystanie z przepisów kucharskich w których określone są jednostki, ile czego powinniśmy dawać nie sprawi, że dana potrawa będzie smaczna. Aby nadać jej smaku należy jeszcze ją dobrze przyprawić. Zrobić konkretne danie może każdy, ale zrobić tak żeby wszystkim smakowało niestety nie jest już tak łatwo. Bez wielu pomyłek i sukcesów po drodze nam się to nie uda. Doświadczenie oraz poczucie smaku sprawiają, że potrafimy wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa natury. Kiedy damy ich za mało, daniu będzie czegoś brakować, z kolei jeśli przesadzimy to zabiją one cały smak i to one będą najbardziej wyczuwalne. Wywarzenie proporcji jest trudne i z osoby która to potrafi czyni dobrego kucharza, który nawet nieskomplikowane danie jest w stanie zamienić w ucztę dla podniebienia.

Możliwość komentowania Odpowiednie proporcje została wyłączona

Comments are closed.