Może to i dziwne, ale nie tylko potrawy z mięsa i warzyw potrzebują przypraw. Tych małych ziarenek używa się także do deserów. Istnieje wiele rodzajów przypraw, które sprawiają, że desery staja się wyraziste i otrzymują charakterystyczny smak. Zacznijmy od anyżku. To przyprawa, która doskonale nadaje się do aromatyzowania cukierków, a także do pierników. Inną przyprawą jest cynamon. To bardzo popularna przyprawa dodawana najczęściej do ciasteczek i ciast, głównie pierników i szarlotki. Do pierników również używa się goździków. Dzięki nim tworzy się niepowtarzalny smak, który kojarzy się przede wszystkim z bożym narodzeniem. W świecie przypraw do deserów znajduje się również imbir do ciasteczek, kardamon dodawany do ciastek korzennych i kawy, szafran dodawany do keksów. Bardzo popularna jest także wanilia. Ta przyprawa w laskach daje cudowny aromat wielu łakociom. Szczególnie pożądane są małe czarne ziarenka ze środka laski. Wanilia nadaje smak i aromat ciastom, lodom, cukierkom, a także wielu innym łakociom.

Możliwość komentowania Przyprawy do deserów została wyłączona

Comments are closed.