5

Przyprawy są wyjątkowym składnikiem naszych potraw, co sprawia, że nasze dania są naprawdę wyjątkowe oraz pyszne. Gorczyca jest to przyprawa, jaka przybywa do naszego kraju z terenów Morza Śródziemnego. W Polsce gorczyca sadzona jest od wieków i znana wszystkim gospodyniom domowym. Najczęściej gorczyca jest stosowana do marynat sosów a także do musztardy. Nic w tym dziwnego, albowiem w tych małych ziarenkach ukryta jest naprawdę wielka moc. Dziś jest to najpopularniejsza przyprawa, która to dzieli się na wiele różnorodnych odmian. Warto, więc wspomnieć, że istnieje gorczyca biła, czarna oraz sarepska. Każda z tych odmian ma wiele właściwości oraz odrębny smak. Powszechnie uważa się także, że gorczyca posiada także ogromną ilość właściwości leczniczych, a najważniejsze jest to, że łagodzi bóle pochodzenia reumatycznego. Oczywiście warto zauważyć także, że gorczyca reguluje także nasze trawienie, oraz reguluje ciśnienie krwi. Współcześnie ogórki kiszone muszą być doprawione gorczycą, albowiem w innym przypadku mają mdły smak. Ta przyprawa zawsze jest obecna w naszej kuchni, co sprawia, że chętnie i często ją wykorzystujemy.

Możliwość komentowania Gorczyca i jej właściwości została wyłączona

Comments are closed.